Συνεντεύξεις
- 500 λέξεις με την Άννα Γεωργιάδου, Η Καθημερινή της Κυριακής, 17 Αυγούστου 2021
Κριτικές
Στα σαράντα, ολιγοσέλιδα διηγήματα της συλλογής, οι ριζοσπαστικοί τίτλοι (Lasic, 141 Lumen, Λασκάρανε τα ράμματα, Ο αποκλειστικός γαμέτης της, Ο μετρονόμος των οργασμών της, Οι Σκορπιοί είναι σκόρπιοι, Βλαφθέν, Σκέρτινγκ, Εσωκίνηση, Το πεθανατάν του Πενθεθέμ, κ.ά.), σε συνδυασμό με το έκκεντρο περιεχόμενο, τις πτώσεις και τις εξάρσεις, τα γκροτέσκο ερωτικά ενσταντανέ και τους αυτοσαρκαστικούς οικογενειακούς απολογισμούς, επιβεβαιώνουν ότι το τραγικό είναι ο μασκαρεμένος εαυτός του ευτράπελου”.
Χρύσα Φάντη, επιμ. Μισέλ Φάις
Εφημερίδα των Συντακτών, Ανοιχτό Βιβλίο, 29-30 Μαΐου 2021
Νίκος Κουρμουλής, Κριτικός Λογοτεχνίας
Τα Νέα Σαββατοκύριακο, Βιβλιοδρόμιο, 19-20 Δεκεμβρίου 2020
Ιn.gr, The Good Life
Νότης Κατσέλης, Επιμελητής
Είναι από τις λίγες Ελληνίδες συγγραφείς που, πριν εκδοθεί το πρώτο της βιβλίο στην Ελλάδα, διήγημά της μεταφράστηκε στα ισπανικά, αποτέλεσε μέρος μεταπτυχιακής διατριβής και δημοσιεύτηκε σε ακαδημαϊκό περιοδικό στο Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Χιλής, ενώ συμπεριλήφθηκε και σε συλλογικό τόμο σύγχρονου ελληνικού μικροδιηγήματος στην Ισπανία.
Η γλωσσοπλαστική ικανότητα της συγγραφέως συναρπάζει ακόμα και τον πιο αδιάφορο αναγνώστη και οι ιστορίες της είναι σαν να έχει κοιτάξει από τη χαραμάδα της ζωής μας και τις αφηγείται με τον δικό της τρόπο. Οι λέξεις της είναι νότες σε μια παρτιτούρα μελωδίας που άλλες φορές νομίζουμε ότι την ξέρουμε αυτήν τη μελωδία και άλλες φορές μας είναι παντελώς άγνωστη και μας ξαφνιάζει.
Παναγιώτης Σταυρόπουλος, Μουσικός
Η Γεωργιάδου κάνει κάτι ρηξικέλευθο, σπάει την φόρμα, αλλά με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Θα μπορούσα να το περιγράψω με μία μουσική αναλογία. Ο Μότσαρτ και ο Μπετόβεν είναι πολύ διαφορετικοί συνθέτες αλλά χρησιμοποιούν αρκετά κοινή ενορχηστρωτική τεχνική. Θα μπορούσαν να συγχέονται ο ένας με τον άλλον, καθώς χρησιμοποιούν την ορχήστρα με τον ίδιο τρόπο και οι τρόποι που αναπτύσσουν το θέμα τους είναι παραπλήσιου ύφους. Η θεμελιώδης διαφορά τους, όμως, είναι ότι ο Μότσαρτ συνθέτει μελωδίες που τις ντύνει με τους κανόνες της αρμονίας και φτιάχνει μια συμφωνία, ενώ ο Μπετόβεν συνθέτει αφηρημένες δομές στον χώρο, είναι αρχιτέκτονας που προσπαθεί να κατεβάσει τα σχήματα σε ήχους, σπάει τη φόρμα αλλά με τον τρόπο της αρμονίας, όχι με τον τρόπο των μεταγενέστερων όπως ο Στραβίνσκι που σπάει τους κανόνες της αρμονίας. Ο Μότσαρτ χτυπάει στο συναίσθημα, ενώ ο Μπετόβεν ποντάρει στο πνεύμα, για αυτό και συνέθετε πολύπλοκα ρυθμικά σχήματα που συμπλέκονται. Αν χάσεις την παρακολούθηση του πως συμπλέκονται έχεις χάσει το μισό έργο. Κάπως έτσι γράφει η Γεωργιάδου. Πίσω από τις σπασμένες λέξεις της κρύβεται σε δεύτερο χρόνο ένας ρυθμός που αποκαλύπτει την σύνθεση κι αυτό το βρίσκω ρηξικέλευθο και παρουσιάζεται για πρώτη φορά.
Μιχάλης Καλπαξόγλου, Διευθυντής Μοριακής Έρευνας, Νέα Υόρκη
Αλέξανδρος Ζωγραφάκης